KaWan-KaWaN

Wednesday, September 29, 2010

4 JENIS EARNING NUFFNANG

4 Jenis Erning Nuffnang

Salam.. aiii.. arini nk share agi ilmu yg aku blaja pasal Nuffnang nih.. maklum la budak baru belajar.. ape yg aku nk share kat cni sume nye ape yg aku blajar dr Cikgu Dahlia.. tengkiu cekgu
bagi aku ilmu nuffnang ni terlalu luas, aku pn ase mcm pyh nk paham tp tu la org kata cabaran tol x? tgok org senang kita pn senang hakikatnya di sebalik tu kita xtaw. Bukan senang nk jd senang tp senang je nk jd susah. Ilmu ade di mana2 as long kita rajin mencari pasti kita jmpa kan? kan? ok lah ni aku nk kenalkan 4 jenis earning Nuffnang. untuk pengetahuan pic dlm ni pn aku pnjam dr blog cikgu dahlia sbb xkan nk boh pic dr akaun nuff aku lak.. nnt korang xpaham plak =p

1. Campaign @ CPC (Cost Per Click)
Ini adalah kempen iklan yg paling rendah bayarannya. Kebiasaannya blog yang berdaftar dan mengiklankan ads dr Nuffnang di blog akan ada jenis earning ni dan erning jenis ni akan diupdate pada hari Isnin setiap minggu kecuali cuti. So after jam 10pg korang dh bleh check jumlah pendapatan kempen bg minggu sebelumnya..

Faktor yang mempengaruhi jumlah earning dalam iklan CPC / Campaign ini ialah :
a. Status Keahlian - Gliterati 25sen/click
Ordinary Members 15sen/click
so make sure status korang Gliterati hokey..

b. Pelawat dr malaysia sahaja dikira, kalau peratusan pelawat blog dr malaysia rendah maka kempen yg korang dpt juga lebih rendah.Set kan target visitor menggunakan Gogle Webmaster Tool.

c. Make sure traffic tinggi time iklan kluar.. bila iklan kuar korg blogwalking la byk2 ke blog yg tuannye tgh online k..kalau pelawat time tu ramai semakin tinggi la kemungkinan utk mendapatkan pendapatan dr cpc nih..

d. Bak kata cikgu dahlia tiada klik = tiada earning. Iklan jenis ini tidak akan membayar sama sekali jika xde org yang klik kat iklan kite tu..

2. Buffered Earning @ mCPM (Cost Per Impression Campaign)
BE merupakan stage tinggi dlm nuffnang bagi blogger . Tak semua org akan dpt BE nih. kempen ini diberi bergantung kepada advertiser yang memilih sendiri blog yang mereka berkenan dengan khidmat nasihat Nuffnang berdasarkan keahlian, sumber traffic dr negara mana dan gaya persembahan blog. BE ni korang dpt lihat peningkatan nilai nya setiap hari sebab ia di update setiap hari.. awl2 pg korang dh leh lihat peningkatan earning.
CTR bonus diberi sebagai tanda penghargaan diatas prestasi baik blog untuk kempen tersebut. dimana CTR bonus ini diberi apabila CTR melebihi 0.2% berdasarkan standard. maknanya kalau ade org klik kat ats ikalan BE korang dengan nisbah lebih 0.2% nuffnang akan bg bonus la, tapi akan jd 0 kalau kurang dr 0.2%. Semuanya bergantung kepada pelawat yang berada di blog korang utk klik iklan tu atau x.. so.. kesimpulannya rajin2 la blogwalking..

Current Earning pula memaparkan pendapatan mengikut bilangan impression pd masa kempen berlansung di blog. faktor yg mempengaruhi Current Earning ialah :
a. Status keahlian - BE ni kebiasaan nya diberi kepada Gliterati. Ordinary Member yang dpt BE ni.. nilainye adalah separuh je. Pastikan korang Gliterati

b. Make sure visitor ke blog korg adalah local visitor. kalau pelawat beribu skali pn tp 50% adalah dr luar Malaysia, Current Earning adalah lebih rendah.

c. Jumlah pelawat pada hari kempen tersebut berlansung di blog anda memaikan peranan yang sangat penting.

d. iklan atau kempen ini juga bergantung kepada jumlah pelawat yang dibeli di blog korang. Jika blog korang telah memenuhi jumlah pelawat yang dibeli pd hari tertentu korang xkn dpt lihat iklan tu kat blog korang agi.. dan iklan hanya kuar selepas jam 12 mlm utk hari berikutnya selagi kempen tersebut berlansung.

e. Tempoh iklan juga memainkn peranan penting untuk menaikan Current Earning. Bila tempoh iklan tu lama makin bertambah la Current Earning.. bergantung kepada tempoh masa yg diberikan oleh nuffnang.

Tips cikgu Dahlia : Slagi ada buffered erning di blog, tingkatkan lah traffic ke blog korang..

3. Metered Earning


Ramai blogger keliru ngan ape tu Metered Earning. Metered earning tu adalah buffered earning yang telah expired. Iklan ini kira nya dh lupus dan nuffnang dh bg pembayaran utk korang.Ingat, ni bukan iklan baru hokey..


4. Sponsored Post @ Advertorials
Ini adalah peluag besar untuk mendapatkan pendapatan tinggi dari Nuffnang. Sbb tu la Redmummy leh dpt beribu2 ringgit pendapatan ngan Nuffnang tiap2 bulan.. entry aritu da janji nk wat ciket entry pasal redmumy.. tp tggu ye... akan datang =) kalau korang tgok kat blog redmummy pasti ada job advertorial yang dia perlu lakukan..
Untuk mendapatkan earning nih masih misteri kata cikgu dahlia sebabnye.. emmm sebab ni peringkat tertinggi earning. Pemilihan mmg bergantung pada Advertiser n susah sgt nk ckp kriteria yg diperlukan. ade sumber ckp yg UV kena melebihi 1000 setiap ari.. difahamkan..utk 1 advertorial job nih (skrg ditukar nama ke sponsored post) blogger yg terpilih itu akan mendapat bayaran serendah RM50 sehingga RM1500 per Advertorial.

7 comments:

Encik Z said...

good info tq

Mr Noble said...

skang risau fraud klik kat nuffnang ni

AiDa AzRyN said...

Thanx 4 de inf0~ ;)

zmah said...

tq for info..

ozzy said...

info yg berguna teruatama pada blogger baru..penerangan kemas & jelas..thanks

tuahanugerah said...

info yg sangat baguz.. terutama bagi yg baru.. mcm aku. thank u Insan Biasa..

-:AkU.iNsAn.BiAsA:- said...

terima kasih , saya dapat info pun dari kawan2 blog jugak...

Post a Comment

JAnGkA HiDuP AkU

Daisypath Anniversary tickers